Tochten

Voorpret & Inspiratie

Andalusië & Marokko

In Andalusië is nog het meest te zien van de 800 jarige overheersing van de moren. Het is dan ook heel interessant om ook nog even een kijkje te nemen in de arabische wereld. En dat kan vanuit het zuidpuntje van Europa heel makkelijk. Dat is alleen voor de dapperen onder ons hoor ik je al denken. Dat valt mee hoor. Het is inderdaad geen europa en het is niet voor iedereen. Maar inmiddels is Marokko goed ingericht op de toeristen, het is relatief tolerant en modern, er zijn genoeg campings en de wegen zijn goed. En het is een land met een rijke historie, prachtig gevarieerd in klimaat en landschap, modern en traditioneel, westers en islamitisch en zeker het avontuur waard. Deze route is overgenomen van Astrid Boddingius die hem met onze Hymer heeft gereden. Hun reaktie lees je hier. Voor meer camper info over Marokko:

De NKC site

Camperlanden site

Reizen en Recreatiesite

 Valencia

Valencia

Of je het nou aan het begin of aan het eind doet, zorg er voor dat je een of twee dagen uittrekt voor deze stad. De moderne architectuur van de Ciudad de las Artes y Ciencias, de Oceanografic, het grootste aquarium van Europa en een mooi oud stadscentrum zijn de hoogtepunten. Als je de camper ten zuiden van de stad in l’Albufera op een camping of camperplaats zet dan kun je mooi op het fietsje naar de stad om te verkennen.


Camping La Marina in Alicante

De meest luxueuze en complete camping van de regio. Als je even lekker voluit wilt gaan zonder op de kleintjes te letten.

La Marina w300

Alicante

Alicante beach

Veel mensen slaan Alicante over omdat het niet interessant zou zijn. Maar alleen al het feit dat er geen horden touristen rondlopen zorgt ervoor dat je rustig kunt genieten en denkt de stad voor jezelf alleen te hebben. Het stadsstrand Playa del Postiguet is zoiezo al de moeite waard, samen met de wandelboulevard Explanada España en de mooie jachthaven. Het kasteel van Santa Barbara bovenop de berg is ook de klim waard. Vergeet ook niet dat Alicante volgens kenners het beste klimaat van Spanje heeft omdat het er vrijwel nooit regent en ook in de winter erg aangenaam is. En omdat het niet helemaal overspoeld wordt met toeristen zijn de prijzen van de restaurants en de tapas alleszins redelijk. Mocht je juist de stad en het drukke leven over willen slaan dan raden we als alternatief aan door te rijden naar het Nationaal Park Cabo de Gata verder naar het zuiden of ergens een rustig plekje aan het strand te zoeken.


Granada, Camping Sierra Nevada en de Alhambra

In Granada ligt de Alhambra. En de Alhambra moet je nou eenmaal gezien hebben als je naar Andalusie gaat, geen discussie. Het is het kroonjuweel van de Moorse nalatenschap in Spanje. Met veel exquisite kunst en architectuur laat het complex zien wat de islamitische cultuur aan moois naar europa heeft gebracht. Maar ook de christenen hebben na die tijd veel moois toegevoegd. Als je ook nog uitgebreid van de tuinen wilt genieten dan is zelfs een dag eigenlijk nog te kort. En als we dan toch bezig zijn zou je eigenlijk voor Granada zelf ook nog een dag uit moeten trekken. Hou rekening met lange rijen en uitverkochte tickets, ook buiten het hoogseizoen. Op internet kun je tickets kopen om de lange rijen over te slaan.

Alhambra

Ronda, Camping el Sur

Ronda

Dit kleine stadje is bekend vanwege drie bruggen, een centrum dat is opgesplitst in twee delen en het meer dan 100 meter diepe ravijn dat ertussen ligt. Dat klinkt dramatish en zo ziet het er ook uit. Zoals gewoonlijk in Spanje heeft ook Ronda een rijke geschiedenis. De eerste brug heet Romeinse brug, de tweede Arabische en de derde de Nieuwe Brug elk vernoemd naar hun oprichters. De 'nieuwe' brug is evengoed afgebouwd in 1793. Ronda is de moeite waard om even vanaf de kust de binnenlanden in te duiken.


Júzcar Camping La Casita in San Roque

Geloof het of niet maar er bestaat een smurfendorp op deze wereld en het heet Júzcar. Sony vond het wel een leuk idee om een heel dorp lichtblauw te verven en het te laten dienen als smurfendorp ter ere van de premiere van hun smurfenflim. Toen Sony jaren later aanbood het dorp weer wit te verven was het antwoord nee. Het aantal toeristen was gestegen van 300 naar 80.000. Het gaat dus goed met Júzcar.

Juzcar klein


Tarifa of Algeciras, de oversteek

TarifaKite

De oversteek naar Marokko kun je doen vanaf Tarifa of vanaf Algeciras. Vanuit Tarifa kun je naar Tanger en vanuit Algeciras naar Ceuta, een Spaanse enclave in Marokko, naar Tanger en naar Tanger Med, een nieuwe terminal waar je blijkbaar minder 'hassle' hebt. Welke van al deze mogelijkheden nou de beste is, met welke maatschappij en of je nou wel of niet vantevoren via internet moet kopen of niet daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Internet biedt hier uitkomst. Kijk op wereldreis.net, op directferries.nl en op vele andere sites. Tarifa is in ieder geval ook nog een leuke bestemming op zich, hier komen mensen heen om te kitesurfen. Het zuidelijkste puntje van europa ligt op een winderig punt en dat trekt grote horden kitesurfers aan. Mocht je wel een fris briesje kunnen gebruiken vanwege de hitte dan is Tarifa een goede bestemming. Het oude centrum van Tarifa is ook heel aardig al zeggen we het zelf en Afrika ligt op minder dan 20 km afstand.


Chefchaouen Camping Azilan

Chefchaouen w400

Chefchaouen ligt goed verstopt in het Rif gebergte. Het meest karakteristieke van de stad zijn de huizen in de medina in vele tinten lichtblauw. Niet te groot en niet te klein, het is een mooie plek om het Marokko avontuur te beginnen.


Fes

Fes is de tweede stad van Marroko en staat bekend als de culturele hoofdstad van het land. "Mekka van het westen" en "Athene van Afrika" zijn twee bijnamen voor de stad. Die heeft dan ook een rijke historie en er is veel te zien. De Medina staat op de lijst van cultureel erfgoed van de Unesco en is waarschijnlijk de grootste voetgangerszone ter wereld. De oudste continue functionerende universiteit, sinds 859, is ook hier te vinden. De moskeen en ook de Ibn Danan sinagoge zijn de moeite van een bezoek waard. Op de foto leerlooierijen in Fes.

Fes tannery w500

Meknes en Asilah, parking aan stadspoort

Meknes markt 400w

Bab betekent deur of poort in het Arabisch. En daar zijn er een paar hele mooie van in Meknes. Het oude centrum van de stad is vrijwel geheel ommuurd en grote monumentale poorten daarin zijn het meest kenmerkende van de stad. Die poorten, veel moskeen, de Medina zelf natuurlijk en zelfs een ondergrondse gevangenis zijn een paar van de dingen die je niet mag missen. Rij ook nog even langs de Volubilis een paar kilometer naar het noorden. Daar kun je zien dat ook de Romeinen nog hier hun sporen hebben achtergelaten.


Asilah en Achakar, Camping Achakar

Stranden hebben ze natuurlijk ook in Marroko, zoals deze bij camping Achakar.

 

Acakar beach w400

Tarifa, Camping Valdevaqueros

Valdevaqueros

Op de route richting Cadiz vind je camping Valdevaqueros, volledig ingericht, ook op kinderen. Net iets naar het noorden vind je ook wat minder drukke stranden zoals Valdevaqueros Beach.


Cadiz en Puerto de Santa Maria , Camping Playa las Dunas

Ook Camping Playa las Dunas is weer een goede keuze in deze regio. Vanaf hier kun je of naar Puerto de Santa Maria en naar Cadiz voor een bezoekje. Al is het niet de enige, Cádiz claimt de oudste bewoonde stad in Europa te zijn. Hier wonen al meer dan 3000 jaar mensen. De bijzondere ligging op een natuurlijk schiereiland met een natuurlijke havenbaai erachter is hier natuurlijk debet aan. Het oude centrum ligt helemaal op het puntje. Er zijn ook drie camperplaatsen beschikbaar op het schiereiland.

cadiz

Jerez de la Frontera en Sevilla, Camping Villsom in Dos Hermanas

Jerez Sherry

Als je van sherry houdt dan moet je een nog een beetje langer in deze regio blijven hangen. De Spanjaarden noemen hun Sherry 'Jerez' naar de streek of stad waat het vandaan komt. En weet je nog dat Spanje vol werd gezet met die grote majestueuze stieren langs de wegen? Die waren van Osborne Sherry, dat was reclame en dus inmiddels verboden maar de rechters besloten dat ze inmiddels een integraal deel van het Spaanse landschap zijn en dus mochten ze blijven staan.


Sevilla

Sevilla is voor iedereen een van de hoogtepunten van Andalusie. Hier komt alles wat mooi is aan stedelijk Andalusie samen. Het is het kloppend hart van de Gitana zigeuner Flamenco cultuur en de geboortegrond van het stierenvechten. De indrukwekkende Giralda kathedraal, het Alcazar paleis met z'n mooie tuinen, een van de mooiste oude barrio's van het land; de wijk Santa Cruz, de oversymmetrische grootse architectuur van de Plaza de España en zo gaat de lijst nog oneindig lang door. Twee dagen is maar amper genoeg om het allemaal te zien, sommigen zijn na een week nog niet uitgekeken.

Als je een echte camping wilt ga dan naar Camping Villsom in het dorpje Dos Hermanas ten zuiden van de stad. Is op enige afstand maar gelukkig stopt er een bus voor de deur. Verder zijn er genoeg camperplaatsen dichterbij om uit te kiezen.

Sevilla Giralda

Córdoba Camping Municipal el Brillante

Cordoba2

De Mezquita Moskee is met stip de nummer één attractie van Cordoba. Het was eerst een moskee maar werd later omgebouwd en uitgebreid toen de christenen de toenmalige hoofdstad van het Moorse Rijk weer heroverden. Volgens sommigen is dit hét mooiste gebouw van Spanje. Ook Cordoba is een lappendeken van monumenten van verschillende heersers en volkeren. Uiteraard de romeinen en daarna de mooren en christenen maar ook de joden hebben hun invloed doen gelden in het stedelijk landschap. Je haalt je geschiedenishartje op in Cordoba.


Lagunas de Ruidera

In deze lagunes kunnen we even lekker badderen in het water en genieten van de mooie natuur. Ook een ideale bestemming voor de kinderen. Alle rust om even bij te komen. Er zijn verschillende campings in dit gebied om uit te kiezen waarvan wij Los Batanes kunnen aanbevelen. Gewoon ergens (legaal) gaan staan kan natuurlijk ook.

ruidera

Camping Monmar in Moncófar en Valencia Camper Park in Bétera

Albufera

Camping Monmar ligt ten noorden van Puerto Sagunto, ongeveer 50 km ten noorden van Valencia. Ook deze camping is helemaal goed voor de kinderen, met alles erop en eraan. In Bétera ligt Valencia Camper Park, een jonge camping die het midden houdt tussen een camping en een camperplaats. Omdat er een metro is naar Valencia (40 min) op 300 meter lopen is het een goede uitvalsbasis om nog even Valencia te verkennen. Op de foto een mooie zonsondergang in de Albufera, het natuurreservaat ten zuiden van Valencia

© 2023 Camper Huren in Spanje | Al vanaf € 57 per dag kun je je camperavontuur beginnen rechtstreeks vanuit Valencia. Voor een optimale gebruikerservaring en voor marketingdoeleinden maakt deze website gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Notice en onze Privacy Policy