Tochten

Voorpret & Inspiratie

Andalusië

Andalusië is de belichaming van het meest typische van Spanje. In het zuiden vinden we ten eerste de Flamenco cultuur, de olijfgaarden, mooie oude steden die het moorse erfgoed ademen, sinaasappelbomen en veel, heel veel mooie dorpjes. Je hoeft in Andalusie niet per se ergens naar op zoek te zijn om iets moois te ontdekken; je loopt er altijd vanzelf tegenaan. Een ideaal stukje Spanje om de weg even kwijt te raken of niet alles helemaal gepland te hebben. Zeker als je komt om hier te overwinteren en je hebt er de tijd voor. Ruim 1100 km strand en midden in de winter toch nog met een T-shirtje rondlopen? Zeker wel! Adembenemend Sevilla met twee milenniums geschiedenis en cultuur en buiten de steden natuur in overvloed? Ook! Het is de brug der continenten tussen Afrika en Europa en ook waar de Atlantische Oceaan de Middelandse Zee ontmoet. Het is een dagje rijden vanaf Valencia maar dubbel en dwars de moeite waard.Valencia

Valencia

Of je het nou aan het begin of aan het eind doet, zorg er voor dat je een of twee dagen uittrekt voor deze stad. De moderne architectuur van de Ciudad de las Artes y Ciencias, de Oceanografic, het grootste aquarium van Europa en een mooi oud stadscentrum zijn de hoogtepunten. Als je de camper ten zuiden van de stad in l’Albufera op een camping of camperplaats zet dan kun je mooi op het fietsje naar de stad om te verkennen.


Altea

Een pittoresk wit dorpje dat op twee uur rijden van Valencia heel mooi tegen de bergwand boven de Middelandse Zee zit geplakt. Van oudsher strijken hier veel dichters, schrijvers en muzikanten neer om inspiratie op te doen en van de rust van het dorpsleven te genieten. Het doet dan ook allemaal heel bohemien aan. Boven op de berg, rond de kerk Nuestra Señora del Consuelo, in een van die mooie kleine kronkelstraatjes vind je vast wel een leuk restaurantje van je gading.

Altea

Alicante

Alicante beach

Veel mensen slaan Alicante over omdat het niet interessant zou zijn. Maar alleen al het feit dat er geen horden touristen rondlopen zorgt ervoor dat je rustig kunt genieten en denkt de stad voor jezelf alleen te hebben. Het stadsstrand Playa del Postiguet is zoiezo al de moeite waard, samen met de wandelboulevard Explanada España en de mooie jachthaven. Het kasteel van Santa Barbara bovenop de berg is ook de klim waard. Vergeet ook niet dat Alicante volgens kenners het beste klimaat van Spanje heeft omdat het er vrijwel nooit regent en ook in de winter erg aangenaam is. En omdat het niet helemaal overspoeld wordt met toeristen zijn de prijzen van de restaurants en de tapas alleszins redelijk. Mocht je juist de stad en het drukke leven over willen slaan dan raden we als alternatief aan door te rijden naar het Nationaal Park Cabo de Gata verder naar het zuiden of ergens een rustig plekje aan het strand te zoeken.


Guadix

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat Guadix een dorpje is van dertien in een dozijn. Best aardig maar niks aparts. Totdat je de typische witte schoorsteentjes uit de grond zit komen en aan de deuren wel kunt zien dat er hier gewoond wordt in de rotsen. De meesten van deze grotwoningen zijn al vijf eeuwen oud en sommigen nog veel meer. Er is ook een museum waar je een grotwoning van binnen kunt bekijken als je al niet op straat wordt uitgenodigd bij iemand binnen.

Guadix

Granada en de Alhambra

Alhambra

In Granada ligt de Alhambra. En de Alhambra moet je nou eenmaal gezien hebben als je naar Andalusie gaat, geen discussie. Het is het kroonjuweel van de Moorse nalatenschap in Spanje. Met veel exquisite kunst en architectuur laat het complex zien wat de islamitische cultuur aan moois naar europa heeft gebracht. Maar ook de christenen hebben na die tijd voor moois toegevoegd. Als je ook nog uitgebreid van de tuinen wilt genieten dan is zelfs een dag eigenlijk nog te kort. En als we dan toch bezig zijn zou je eigenlijk voor Granada zelf ook nog een dag uit moeten trekken. Hou rekening met lange rijen en uitverkochte tickets, ook buiten het hoogseizoen. Op internet kun je tickets kopen om de lange rijen over te slaan.


Nerja

Dit kleine stadje dient mooi als voorbeeld van een leuk strandstadje met voor elk wat wils. Het heeft prachtige stranden, je kunt er duiken, het heeft een mooi en gezellig centrum, eromheen kun je mooie baaien vinden tussen de rotsen met prachtige strandjes. Maar vergeet vooral het Balcon de Europa niet, de promenada die deze keer op 23 meter hoogte boven het water ligt, met een mooi uitzicht dus.


Málaga

malaga

Málaga is de hoofdstad van de Costa Blanca. De Malagueños vinden het maar raar dat de grote stromen toeristen die aankomen op het vliegveld van Málaga de stad links laten liggen om door te reizen naar Torremolinos en Fuengirola. Hun stad heeft veel te bieden en daar zijn wij het mee eens. Omdat je hier helemaal in het zuiden zit en het levensritme wat rustiger is voelt Málaga opmerkelijk rustig aan. Het is de vijfde stad van Spanje maar voelt niet aan als een grote stad. Flaneer rustig over de Paseo del Parque, de mooiste wandelboulevard van Málaga. Loop door het oude centrum even langs 'La Manquita', de manke, de kathedraal met maar één toren en dan naar de Calle Marqués de Larios, de mooiste winkelstraat van Málaga. Een bezoek aan de Moorse vesting de Alcazaba bovenop de berg met een mooi uitzicht is eigenlijk ook verplichte kost. Maar wat je ook doet geef Málaga en de Malagueños vooral een kans om te laten dat het leven goed is hier in het zuiden, bij voorkeur met een glaasje wijn en een tapa erbij.


Ronda

Dit kleine stadje is bekend vanwege drie bruggen, een centrum dat is opgesplitst in twee delen en het meer dan 100 meter diepe ravijn dat ertussen ligt. Dat klinkt dramatish en zo ziet het er ook uit. Zoals gewoonlijk in Spanje heeft ook Ronda een rijke geschiedenis. De eerste brug heet Romeinse brug, de tweede Arabische en de derde de Nieuwe Brug elk vernoemd naar hun oprichters. De 'nieuwe' brug is evengoed afgebouwd in 1793. Ronda is de moeite waard om even vanaf de kust de binnenlanden in te duiken.

Ronda

Tarifa

TarifaKite

Tarifa is even weer helemaal iets anders, hier komen mensen heen om te kitesurfen. Het zuidelijkste puntje van europa ligt op een winderig punt en dat trekt grote horden kitesurfers aan. Mocht je wel een fris briesje kunnen gebruiken vanwege de hitte dan is Tarifa een goede bestemming. Het oude centrum van Tarifa is ook heel aardig al zeggen we het zelf en Afrika ligt op minder dan 20 km afstand.


Cádiz

Al is het niet de enige, Cádiz claimt de oudste bewoonde stad in Europa te zijn. Hier wonen al meer dan 3000 jaar mensen. De bijzondere ligging op een natuurlijk schiereiland met een natuurlijke havenbaai erachter is hier natuurlijk debet aan. Het oude centrum ligt helemaal op het puntje. Er zijn ook drie camperplaatsen beschikbaar op het schiereiland.

Vanaf Cadiz zou je er over kunnen denken om de Costa de la Luz nog even aan te doen ten noorden van Cadiz. De stranden zijn er zeker zo spectaculair als aan de Costa del Sol met maar een fractie van het aantal bezoekers. Of je maakt een omweggetje via Arcos de la Frontera, Puerto Serrano en El Coronil (allemaal met een camperplaats) naar Sevilla toe.

cadiz

Sevilla

Sevilla

Deze stad is voor iedereen een van de hoogtepunten van Andalusie. Hier komt alles wat mooi is aan stedelijk Andalusie samen. Het is het kloppend hart van de Gitana zigeuner Flamenco cultuur en de geboortegrond an het stierenvechten. De indrukwekkende Giralda kathedraal, het Alcazar paleis met z'n mooie tuinen, een van de mooiste oude barrio's van het land; de wijk Santa Cruz, de oversymmetrische grootse architectuur van de Plaza de Espana en zo gaat de lijst nog oneindig lang door. Twee dagen is maar amper genoeg om het allemaal te zien, sommigen zijn na een week nog niet uitgekeken.

Als je een echte camping wilt ga dan naar Camping Villsom in het dorpje Dos Hermanas ten zuiden van de stad. Is op enige afstand maar gelukkig stopt er een bus voor de deur. Verder zijn er genoeg camperplaatsen dichterbij om uit te kiezen. Onderweg van Sevilla naar Cordoba zou je ook nog even Carmona kunnen bezoeken, een van de witte dorpjes van Andanlusie.


Cordoba

De Mezquita Moskee is met stip de nummer één attractie van Cordoba. Het was eerst een moskee maar werd later omgebouwd en uitgebreid toen de christenen de toenmalige hoofdstad van het Moorse Rijk weer heroverden. Volgens sommigen is dit hét mooiste gebouw van Spanje. Ook Cordoba is een lappendeken van monumenten van verschillende heersers en volkeren. Uiteraard de romeinen en daarna de mooren en christenen maar ook de joden hebben hun invloed doen gelden in het stedelijk landschap. Je haalt je geschiedenishartje op in Cordoba.

Cordoba

Úbeda

Ubeda

Úbeda wordt vaak samen genoemd met haar zusterdorpje Baeze 10 km verderop. Beiden delen hun renaissance stijl die je niet zo vaak ziet in Spanje. Beiden zijn ook UNESCO World Heritage sites en de kenners weten dan al dat een bezoekje de moeite waard is. De zone staat bekend om haar uitstekende kwaliteit olijfolie dus vergeet niet deze te samplen in een winkeltje, restaurant of thuis in de camper natuurlijk.


Lagunas de Ruidera

In deze lagunes kunnen we even lekker badderen in het water en genieten van de mooie natuur. Ook een ideale bestemming voor de kinderen. Alle rust om even bij te komen. Er zijn verschillende campings in dit gebied om uit te kiezen waarvan wij Los Batanes kunnen aanbevelen. Gewoon ergens (legaal) gaan staan kan natuurlijk ook.

ruidera

L'Albufera de Valencia

Albufera

(L'Albufera de Valencia)

We zijn alweer bijna terug in Valencia. Ten zuiden van de stad ligt l'Albufera, een groot rijstteeltgebied rond een meer. Hier word de typische rijst met ronde korte korrel geteeld waarmee de paella wordt gemaakt. En die is ooit hier ter plekke uitgevonden als gerecht van de lokale rijsttelers, toen nog met rattevlees bereid. De rat is inmiddels vervangen door konijn en kip. De wereldberoemde Paella komt dus uit Valencia. l'Albufera is inmiddels een natuurreservaat, met strand en mooie wandelpaden. Erg mooi met ook nog wat goede campings en camperplaatsen in El Saler. Met de bus of fiets (zo'n 8 km) is de Ciudad de las Artes y Ciencias en de rest van Valencia makkelijk te bereiken. Een mooie laatste stop dus voordat de vakantie er weer op zit.

:
:
© 2023 Camper Huren in Spanje | Al vanaf € 57 per dag kun je je camperavontuur beginnen rechtstreeks vanuit Valencia. Voor een optimale gebruikerservaring en voor marketingdoeleinden maakt deze website gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Notice en onze Privacy Policy